YÖKDİL sınavına giren adayların başarı düzeyleri YDS'ye kıyasla arttı mı?



Alan bazında ilk defa uygulanan YÖKDİL sınavına giren adayların başarı düzeyleri YDS'ye kıyasla arttı mı ?

Bilindiği üzere, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) alana özgü dil yeterliliğini belirlemeye yönelik ilk dil sınavı olan YÖKDİL'e yoğun bir katılım oldu.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ tarafından 11 Şubat 2017 günü yapılan açıklamada; Sosyal Bilimler alanında 37 bin 946, Fen Bilimleri alanında 28 bin 794, Sağlık Bilimleri alanında 26 bin 164 olmak üzere toplam 92 bin 904 başvuru yapıldığını ifade etti. YÖKDİL sınavı, Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile 05 Mart 2017 tarihinde düzenlendi. Sınav soruları Ankara Üniversitesince hazırlanırken, sınavın organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından sağlandı.

Sınavda adayların alanlarına yönelik metinlerin soru olarak önlerine gelmesi, çeviri sorularının arttırılması ve paragraf sorularının azaltılması sebebiyle, YDS ile karşılaştırıldığı zaman YÖKDİL'in daha kolay olduğu sınav sonrası baya konuşuldu.

PEKİ SONUÇLAR BUNU DOĞRULADI MI ?

YÖKDİL sınavı üç alanda yapıldığı için öncelikle Sosyal, Sağlık ve Fen Bilimlerinde puan aralıklarına göre aday sayılarına bir göz atalım.





Şimdi ise geçen yıl 04 Eylül 2016 tarihinde uygulanan ve 130 bin 566 kişinin girdiği Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (YDS) puan aralıklarına göre aday sayılarına bakalım.



Bu sefer YÖKDİL'in tüm alanlardaki aday sayısını toplayarak YDS ile iki sınavın başarı düzeylerini aşağıdaki tabloda gösterelim.



BAŞARI DÜZEYİ ARTTI FAKAT SINAV ÇOKTA KOLAY DEĞİL !

Son yapılan YDS ile YÖKDİL verilerini kıyasladığımızda, başarı düzeyinin gözle görülür seviyede arttığını görüyoruz. Her puan aralığında artan başarı düzeyi sınava girenlerin büyük çoğunluğunun yüzünü güldürdüğünü söyleyebiliriz. Özellikle yıllarca doçentliğe başvurabilmek için aranan 65 puanı alamayanların bu sınavda şeytanın bacağını kırdıklarını ifade etsek yanlış olmaz.

YÖKDİL'in YDS ile kıyaslandığında daha kolay olduğu bu veriler ışığında ifade edilebilir, fakat yabancı dil altyapısı olmayanlar veya yabancı dil bilgisi olduğu halde çalışmadan girenler için çantada keklik bir sınav olduğu kesinlikle söylenemez.

Tabloya bakıldığında sınava giren 92 bin 920 adaydan 35 bin 965 kişi yani "yüzde %38'lik bir kesim" 50'nin altında kalarak akademisyenlik, doktora veya doçentlik için istenilen puanlara ulaşamamıştır.

Bu açıdan; YÖKDİL nasılsa yine yapılır, gene kolay olur ve bu sefer istediğim puanı alırım düşüncesini ilgililerin bırakarak haftasonu yapılacak olan 2017 İlkbahar YDS'ye odaklanmalarını tavsiye ederiz !

YÖKDİL BİR DAHA NE ZAMAN YAPILACAK ?

Bu konu hakkında belirlenmiş tarih bulunmamaktadır. Ancak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ'ın 26 Ocak 2017 tarihli açıklamasına baktığımızda şu ifade yer almaktadır; "..ilk kez sadece İngilizce alanında yapılacak sınavın, gelecek dönemlerde Almanca, Fransızca, Arapça olarak da genişletileceğini ve YILDA İKİ KEZ gerçekleştirileceğini" söylemiştir.

Bu açıklamaya göre sınavın aksi bir durum olmadıkça her yıl iki defa gerçekleştirileceği, YDS'de olduğu gibi güz ve bahar aylarında olacağı, bu sınavın mart ayında yapıldığını düşündüğümüzde "tahminen" bir sonraki sınavın Sonbahar YDS öncesi yani Eylül ayı başında yapılacağını değerlendiriyoruz.

Konular