Yeni üniversiteye giriş sisteminde yabancı dil sınavı nasıl yapılacak?



YÖK Başkanı Yekta Saraç, yaptığı açıklamalarda yeni üniversite giriş sistemini tanıttı. Peki Yeni üniversite sınavı nasıl olacak? Yükseköğretim Kurumları Sınavı nedir?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Mehmet Ali Yekta Saraç, yaptığı açıklamada yeni üniversite giriş sistemini ve yeni üniversite sınavının adını paylaştı. Peki Yeni üniversite sınavı nasıl olacak? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) nedir? İşte detaylar...

YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI NASIL OLACAK?

Yekta Saraç, yaptığı açıklamalar doğrultusunda önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak olan yeni üniversite giriş sisteminin detaylarını paylaştı. Saraç, yeni üniversite sınavının adını "Yükseköğretim Kurumları Sınavı" (YKS) olarak duyurdu.

Uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı ve yeni üniversite giriş sistemi hakkında açıklama yapan Saraç, "İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır. Türkçe ve Temel matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT), geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların bu birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorusundan oluşan Temel Yeterlilik Testi cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu testin sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecektir." ifadelerini kullandı.

YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİNDE YABANCI DİL SINAVI

Açıklamalarında yeni üniversite giriş sisteminde uygulanacak olan Yabancı Dil Sınavı hakkında da bilgi veren Yekta Saraş şu ifadeleri kullandı;

"Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dahil yine bilgisi esas alınacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak, iki oturumlu bir sınavla gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecektir, soru sayısı 80 olacaktır."

YENİ ÜNİVERSİTE SINAVINDA BARAJ PUANLARI

Üniversite sınavlarında uygulanacak olan baraj puanları hakkında bilgi veren Yekta Saraç, "Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. Temel yeterlilik puanı 200'ün üzerinde olan aday, puanını bir sonraki yıl için kullanabilecek. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu.

İkinci oturumda 4 test yer alacak, sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir." dedi.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) NEDİR?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Türkiye'de üniversiteye geçiş aşamasında uygulanacak olan yeni sınav sisteminin adıdır. YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından duyurulan Yükseköğretim Kurumları Sınavı kapsamında ilk olarak Temel Yeterlilik Testi esas alınacak.

Eski üniversite giriş sınavlarında olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim müfredatı uygulanacak ve bütün adayların Temel Yeterlilik Testi'ne girmesi zorunlu olacak.

Temel Yeterlilik Testi'nin birinci oturumunda Türkçe ve Temel Matematik derslerinden 40'ar adet soru sorulacak ve birinci oturumun ardından öğle arası verilecek. Öğleden sonra uygulanacak olan ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dahil yine bilgisi esas alınacaktır. 2. oturumda Edebiyat, Coğrafya, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 test olacak.

Temel Yeterlilik Testi'nde en az 150 puan alan adaylar bir üniversiteye yerleşebilmek için tercih yapabilecek. Sınavda 180 ve üzerinde puan alan adaylar ise lisans bölümlerine tercih yapabilecekler.

Temel yeterlilik puanı 200'ün üzerinde olan aday, puanını bir sonraki yıl için kullanabilecek.

Konular