ALES Hangi Tarihlerde Yapılacak 2018?



ALES yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılıyor.

2018 ALES İlkbahar Dönemi Sınavı Mayıs 2018 tarihinde,

2018 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı ise Kasım 2018 tarihinde yapılacak.

ALES 2018 İlkbahar Dönemi Sınavına başvurular Mart 2018 tarihleri arasında,

ALES 2018 Sonbahar Dönemi Sınavına başvurular ise Eylül - Ekim 2018 tarihleri arasında alınacak.

ALES NEDİR?

78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek zorunludur. Bu sınavda, alanındaki puan türünde yüz üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilirler. Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmaz.

Türkiye’de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler de ALES’ e girmek zorundadırlar. Adayların ALES’ ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir. Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken, ALES sonuçlarını ilgili mevzuat dahilinde kullanacaklardır. Hangi lisansüstü programlara hangi puan türünde ve en az kaç puan almış adayların kabul edileceği ile ayrıca bir sınav yapılıp yapılmayacağı yükseköğretim kurumları tarafından karara bağlanacak ve adaylara bu kurumlar tarafından duyurulacaktır. Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuarlara alınacak yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora öğrencilerinden ALES’ e girmiş olma koşulu aranmaz, ALES sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmaz.

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü
öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

• Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

SINAVA KAÇ KEZ GİRİLEBİLİR?

• Sınava giriş konusunda herhangi bir sınırlama yoktur.

NE ZAMAN VE NERELERDE YAPILMAKTADIR?

• Sınav, yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde tek oturumda üniversite rektörlüklerinin bulunduğu kentlerde ve Lefkoşa’da yapılmaktadır.

SINAV KAPSAMI

• Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 50’şer sorudan oluşan iki test
(Sayısal-1 ve Sayısal-2

Testleri); sözel bölümünde ise 50’şer sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır. Bütün adaylar toplamda 150 soru cevaplayacaklardır.
Adayların yanıtlayacakları testler:

Sayısal Puanın Hesaplanabilmesi için: Sayısal-1 (50 Soru)+ Sayısal-2 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru)

Sözel Puanın Hesaplanabilmesi için: Sayısal-1 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru)+ Sözel-2 (50 Soru)

Eşit Ağırlık Puanın Hesaplanabilmesi için: Sayısal-1 (50 Soru)+ Sayısal-2 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru)

AĞIRLIKLI PUANLARIN HESAPLANMASINDA TESTLERİN AĞIRLIKLARI

Sayısal-1 SP Sayısal-2 SP Sözel-1 SP Sözel-2 SP
Sayısal AP 0,35 0,35 0,3 -
Sözel AP 0,2 - 0,4 0,4
Eşit AP 0,4 0,2 0,4 -

TESTLERİN İÇERİKLERİ

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır.

Sözel Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır.

Her dört testteki sorular da, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

SINAVIN SÜRESİ

Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav saat 09.30’da başlayacak ve cevaplama süresi 180 dakika (3 saat) olacaktır.

BAŞARI İÇİN KAÇ PUAN ALINMALIDIR?

•Yüksek lisans ve doktora için başarı puanı en az 55 olarak belirtilmekle birlikte üniversiteden üniversiteye göre bu puan değişmektedir.
• Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ÖSYM tarafından yapılacak sınavda 100 üzerinden en az 70 puan almak gerektiği hükmü getirilmiştir

SINAV SONUCU KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

•Sınav sonucu 3 yıl geçerlidir

ALES Puan Hesaplama nasıl yapılır?

ALES Puan Hesaplama nasıl yapılır detayları sizler için derledik. ALES sınavı bugün yapıldı, şimdi sınava gireler kaç puan aldıklarını merak ediyor.ALES puan hesaplama robotu burada.ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanır merak konusu. Sözel puanınızı kullanacaksanız; ALES Puan Hesaplama Motorunda Sözel 1, Sözel 2, Sayısal 1 alanlarını doldurunuz. Sayısal 2 alanının puan katkısı olmayacaktır.

Eşit ağırlık puanınızı kullanacaksanız; ALES Puan Hesaplama Motorunda Sayısal 1, Sayısal 2, Sözel 1 alanlarını doldurunuz. Sözel 2 alanının puan katkısı olmayacaktır. Sayısal puanınızı kullanacaksanız; ALES Puan Hesaplama Motorunda Sayısal 1, Sayısal 2, Sözel 1 alanlarını doldurunuz. Sözel 2 alanının puan katkısı olmayacaktır.

Ales Puan Hesaplama Motorunda Puan Farklılıkları Neden Oluşur?

Ales puan hesaplama motoru ortalama bir standart sapmayı baz alarak en yakın sonucu size sunar. Sınavlar arasındaki standart sapma puanları farklılık gösterdiğinden sonuçların da farklılık göstermesi normaldir. Örneğin; 2017 ales netleriniz ile elde ettiğiniz 85 puan 2018 ales standart sapması baz alınarak hesaplandığında 82 çıkabilir.

Konular