ALES sınavı hangi durumlarda geçerli?







Yükseköğretim kurumlarında hizmet veren araştırma görevlisi, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı, okutman, öğretim görevlisi ve uzman kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolarına girebilmek ve Türkiye'de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenlerin ALES’ten geçerli puanı alması gerekiyor.





Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Konservatuarlara yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik öğrencilerinin ALES’e girme zorunluluğu bulunmuyor. Fakat, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuarlardaki doktora programlarına başvuracak kişiler üniversite ya da yüksek teknoloji enstitüsü senatoları tarafından ALES sınavına girmesi ve geçmesi bekleniyor.





Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.





Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan testler uygulanacaktır. Sınav saat 09.30'da başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacaktır.


Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir.





ALES BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?





Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda maddeler hâlinde açıklanmıştır:





a) Kılavuz ile Aday Başvuru Formunun edinilmesi: Sınava katılmak isteyen adaylar, ALES Başvuru Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşabilirler. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.





b) Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi





c) Başvuru Yapılacak Merkezler: Başvuru merkezlerinin adresleri, başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenilebilir. Başvuru merkezleri tarafından adayların başvuruları, resmî iş gününde ve resmî iş saatleri arasında alınacaktır.





d) Sınav ücretinin yatırılması: Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.





SINAVDA NELER SORULACAK?





Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır.





Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.





Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır.





Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.








ALES açılımı ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yükseköğretim kurumlarındaki kadrolara giriş ve lisansüstü eğitim başvurularında kullanılacak olan puanı almak için girilen sınavdır. ALES sınavı sonucunda giriş yapılabilen yerler yükseköğretim kadrolarındaki; okutman, eğitim görevlisi, çevirici, araştırma görevlisi ve uzman gibi alanlara ALES sınavı ile girilmektedir. ALES sınavına girebilmek için bir yükseköğretim programından yani üniversiten mezun olmuş olmanız gerekmektedir. Bir üniversiteden mezun olan herkes ne bölümü bitirmiş olursa olsun ALES sınavına girebilmektedir. ALES sınavı için herhangi bir sınırlama bulunmayan diğer bir konuda sınava kaç kez girebildiğinizdir. Bu konuda da bir sınırlama bulunmamaktadır.





ALES Başvuruları Nasıl Yapılır?





ALES sınavına başvurabildiğiniz üç değişik yöntem vardır. İnternet üzerinden, başvuru merkezleri üzerinden ve posta yöntemi ile yapılabilen başvuruların her birinin nasıl olduğunu ve nasıl yapıldığını yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.





İlk olarak çağımızın yardımcısı olan internet yöntemi ile başlayalım;





İnternet sistemi üzerinden ALES başvuruları yapabilmek için ilk olarak ÖSYM resmi sitesine ait ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi resmi sitesine gitmeniz gerekmektedir. Sisteme giriş yapabilmek için T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi yazıp “Giriş” seçeneğine tıkladığınızda sisteme giriş yapmış olacaksınız. Sisteme giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan öğrenci menüsündeki “Başvurular” kısmına tıklayınız. Başvurular kısmında bulunan seçeneklerden ALES ile ilgili olan seçeneğe tıklayınız. Daha sonra açılacak olan sayfa üzerindeki başvuru formunu kimlik bilgileriniz ile birlikte doldurunuz. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde yazdıktan sonra başvuru formunuzun hemen alt tarafında bulunan “Gönder” seçeneğine tıklayınız. Böylelikle sistem kaydınızı alacaktır. Ancak ödemeyi yapmadığınız takdirde sınava girme şansınız olmayacaktır. Sınav ücretinizi de anlaşmalı bankalar üzerinden T.C. kimlik numaranız ile yatırarak ALES başvurularınızı tamamlamış olacaksınız.





Başvuru merkezleri üzerinden yapılan ALES başvuruları:





Başvuru merkezlerinden yapılan başvurular için bir başvuru merkezine gitmeden önce anlaşmalı bankalara giderek sınav ücretinizi ödeyiniz. Sınav ücretini ödediğinize dair banka dekontunuzu almayı unutmayınız. Başvuru merkezine gittiğinizde size verilecek olan başvuru formunu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurunuz ve almış olduğunuz banka dekontunu yetkili kişiye teslim ediniz. Böylelikle ALES başvurularınızı tamamlamış olacaksınız.





Posta ile yapılan ALES başvuruları:





Posta yöntemi ile yapılan ALES başvuruları için bir başvuru formunu sınava girecek aday tarafından doldurulmuş şekilde, adaya ait son 3 ay içerisinde çekilmiş olan bir vesikalık fotoğraf ile banka dekontunu postalayıp ÖSYM’ye göndermeniz gerekmektedir. ÖSYM’ye ulaşmayan postalardan ÖSYM sorumlu olmayacaktır.

Konular