ALES'e Nasıl Hazırlanılır?
ALES’e yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenler, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanmak isteyenler girmelidirler. Tüm bunlar içinde birçok aday ALES’e girmek istiyor ve sınava talebin yüksek olduğunu belirtmem gerekir. Sınava giren kişi sayısı çok olunca haliyle soruların zorluğu da artırılıyor. Gözünüzde büyütülecek kadar zor bir sınav da değil, hafife alınacak bir sınav da değil. Donanımlı olarak sınava girilirse çok yüksek puanların alınması imkânsız değil. Önemli olan, düzenli çalışmak ve sınava yeterli egzersiz yapmış olarak ve gerekli bilgiyle girebilmek.
ALES Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Emek olmadan yemek olmaz. Bu yüzden muhakkak çalışmak gereklidir.
Hepsinden önce sınavda başarılı olabilmeniz için Matematik konularında eksiğiniz olmamalı. Konu eksikleri kesinlikle tamamlanmalı. Eğer eksiğiniz varsa bunu 2 yolla giderebilirsiniz.
1- Kursa giderek. Ben bu yöntemi tercih ediyorum. Özellikle deneyimli hocaların bulunduğu bir kursa giderek konu eksiklerinizi çok rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. Kursun takip ettiği ders programıyla eş zamanlı olarak gerek soru gerekse konu bakımından düzenli bir tempoya girmiş olursunuz. Kurslara yazılıp devamsızlık yapmadan tüm ders ve konuları dinlemelisiniz. Unutulmamalıdır ki devamlılık sizi en iyi şekilde geliştirir.
2- Konu anlatımlı kaynaklardan çalışarak. Bu yöntemle de elbette başarılı olunabilir. Fakat genellikle kitaptan çalışmak sizi çabuk sıkabilir, yorabilir. Birde kitaplarda konu içinde hangi kısımların, hangi soru tiplerinin daha önemli olduğunu bilemezsiniz. Kitaplarda tek düze tüm konular anlatılır ve siz de önemli önemsiz demeden tümüne çalışırsınız. Bu durum da size boş yere yük getirir. Gereksiz yere zaman ve efor sarfetmiş olursunuz. Halbuki aralarında gerçekten hiç zaman harcamamanız gereken kısımlar veya sadece biraz incelemeniz gereken bölümler olabiliyor. Sonuç olarak kendi başınıza kaynaklardan çalışmak hem verim hem de tempoyu düşürebilir.
Evet, diyelim konu eksiğimiz kalmadı. Tüm konuları biliyoruz. Peki sizce sınava hazır mıyız? Kesinlikle hayır! ALES’e hazırlıkta en can alıcı noktaya geliyoruz bu aşamada. İstediğiniz kadar konulara, formüllere hakim olun eğer hızlı ve çeşitli soru çözmediyseniz sınavda başarıyı yakalamanız zordur. ALES’in en güzel hazırlığı bolca soru çözmekten geçer. Çeşitli seviyelerde çok çok soru çözülmelidir.
Peki nasıl soru çözeceğim?
Soru çözümü için soru bankalarına başvurabilirsiniz. Soru bankaları genellikle kolaydan zora doğru ayarlanmıştır ki buda istediğimiz bir yöntem. Her konu için tüm sorular çözülmeli. Ne kadar ekmek o kadar köfte deyip bol bol soru çözülmeli. Ama en az 2 farklı yayından sorular çözmeniz menfaatinizedir. Çünkü bazı yayınevlerinin soruları geniş skalada bulunmuyor. Belli kalıpta sorulara ve eski tipte sorulara yer verilmiş olabilir. Güncel ve geniş kapsamlı bir çalışma için en az 2 yayın öneriyorum.
Soru çözümünde önemli olan bir nokta daha var. Çözülen sorular arasında muhakkak çözemediğiniz, içinde çıkamadığınız sorular olacaktır. Bu soruların çözüme ulaştırılması gerektiğini unutmamalısınız. Bilmediğiniz soru tiplerini ancak bu şekilde öğrenerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Çözemediğiniz soruları sıcağı sıcağına, gerek hocalarınıza gerekse arkadaşlarınıza çözdürmelisiniz. Sonra sorarım, toplu halde sorarım gibi yanılgılara düşmeyiniz. Aksi halde hem çözdüğünüz konuyu unutmuş olursunuz, hem nerede hata yaptığınızı unutursunuz hem de soruya olan ilginiz kaybolur gider.
Konu tamam, sorularda çözüldü. Artık öyle bir hale geldiniz ki, soruları okur okumaz ne yapacağınızı otomatik olarak biliyorsunuz. Çünkü idmanlısınız.
Bunu bir şoföre benzetebiliriz. Araba sürmeyi yeni öğrenen bir kişiyle 15 yıllık deneyime sahip bir kişinin trafikteki davranışları kesinlikle aynı değildir. Deneyimli şoför farklı bir yola girdiğinde, bilmediği bir güzergâhta ilerlediğinde, tehlikeli anlarda, karanlıkta, yağmurda, karda, siste, yoğun trafikte, tenha yollarda vs… tüm durumlarda ne yapacağını bilir. Bununda ötesinde artık tüm davranışları refleks haline gelmiştir. Bunun sebebi ise 15 yıllık tecrübesidir. Bu süre içinde tüm koşullara maruz kalmıştır. Bu sebepten ötürü, her durumda rahatlıkla manevra yapabilme gücüne sahiptir.
Unutulmamalıdır ki ALES’e hazırlık bir süreçtir ve bu süreçte her türlü soru tipine maruz kalmanız gereklidir. Sadece maruziyet yeterli değil, aynı zamanda hızlı aksiyon gösterebilmelisiniz.
Bu yüzden üstüne basarak belirtiyorum ki çok çok çok soru çözmelisiniz.
-Evet çok soru çözdüm, kendimi hazır hissediyorum.
Hayır! Henüz hazır değilsiniz. Tüm bu çalışmanın meyve vermesi için bir tek şey geriye kalıyor. Oda deneme yapmak. Sınava imkân dahilinde 2-3 hafta kala her gün deneme çözmelisiniz. Bu sizin imkân ve durumlarınıza bağlı olarak değişir. En az 5-10 deneme çözmelisiniz. Denemeleri yaptığınız takdirde hızınıza hız kattığınızı çok rahatlıkla göreceksiniz. Deneme yapmak zaruridir.
Tabi bu denemeleri mümkün mertebe sınav saatinde çözmelisiniz. 9:30’da denemeye başlayıp 12:30’a kadar aralıksız devam etmelisiniz. Unutmayın ki sınavda da aynı şeye maruz kalacaksınız. Önceden bedeninizi buna hazırlamak sizi çok çok öne taşıyacaktır.
Deneme çözümünde üstüne basarak belirtmem gereken bir konuda şu ki: Sayısal ve Eşit Ağırlık’tan girenler Sözel soruları, Sözel alandan girenler ise Sayısal soruları atlamadan, süre dahilinde çözmelidirler. Sıkça karşılaşılan problem şu ki, deneme yapan aday sıkılıp kendi alanı dışında kalan bu bölümleri çözmeyebiliyor. Kesinlikle 3 saat boyunca yetiştirebildiğiniz tüm soruları tek oturumda çözmek için kendinizi zorlamalısınız. Böylelikle kendinizi sınava tam olarak hazır hissedebilirsiniz.
Biliyoruz ki genelde toplum olarak çok kitap okuyan, çok ders çalışan bir toplum değiliz. Hele hele uzun süreli çalışmaya hiç gelemiyoruz. Kendinize ve etrafınıza bir bakın, kim geçip aralıksız 2-3 saat kitap okuyabiliyor veya ders çalışabiliyor. Bu yüzden sınavdan önce 3 saatlik bu yoğun sınav süresine hazırlıklı olmak çok önemlidir.
Kitap okumak özellikle Türkçe soruları için çok etkili olan bir hazırlık yöntemidir. Ne kadar çok kitap okursanız Türkçe sorularda gerekli olan hızlı okuma ve okuduğunu doğru anlayıp yorumla yetisini geliştirir.
Gerekli bu hazırlıkları yaptığınız takdirde hedefinizi ve hatta çok daha üstünde puanları almanız içten bile değildir.
Sınavdan bir gün önceki günü nasıl geçirdiğiniz de sınavın iyi geçmesi açısından önemlidir. Normalde yenilip içilen şeylerin haricinde ekstra şeyler tüketilmemeli, alışkanlıklar değiştirilmemeli, özellikle uyku problemi yaşamayacak şekilde günü geçirmelisiniz.
Örneğin normalde kahve içmeyen bir kişiyseniz, sınavdan bir gün önce kalkıp 2 fincan kahve içmek bünyenize ters gelebilir ve uyku problemi yaşamanıza sebep olabilir.
Şu da unutulmamalıdır ki tüm bu çalışma ve hazırlığın sonunda %100 başarıyı yakalayamayabilirsiniz. Sınav günü hangi psikolojide olduğunuz, kendinizi nasıl hissettiğiniz, hasta olup olmamanız, uykusuz olup olmamanız, hava şartlarının veya sınav salonunun nasıl olduğu vs… birçok sebep sizi olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlar için de önceden kendinizi psikolojik olarak hazırlamanız menfaatinize olacaktır.
Konular
- Japoncanın grameri Türkçe'ye benziyor mu?
- Türkiye'nin yabancı dil sorunu çözülür mü?
- TYT ALES tarzında mı olacak?
- TYT için ALES sorularına da bakın
- e-YDS'de hangi diller var?
- YÖKDİL'in geçerlilik süresi olacak mı?
- 2018 ALES Sonbahar Dönemi Sınav Sonuçları Açıklandı
- ALES sonuçlarına nasıl itiraz edilir?
- ALES sonuçları sonrasında ortalamalar belli oldu
- 2018 ALES Soruları ve Aday Cevapları Yayımlandı
- YKS'ye iki dil daha eklendi
- Yeni ALES sınavı içeriği nasıl olacak?
- ALES tüm illerde yapılacak
- Doçent kadrosuna atamada yabancı dil puan şartı kalktı
- Doçentlik'te dil barajına yeni standart Toefl gibi olacak
- LGS'de başarının sırrı ALES'te
- Dilde de en önemli şey pratik yapmaktır
- Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Yönetmeliği'nde değişiklik
- 2018 yılında yabancı dil ücreti arttı mı?
- Ales'e yurt dışından nasıl başvuru yapılır?
- ALES Değerlendirme Raporu Yayınlandı
- ALES'te sözel puanda ilk sırada olan üniversite hangisi?
- Yabancı Dil Tazminatının Ödenmesinde Herhangi Bir Ayrım Yapılmakta Mıdır?
- e- ALES ne zaman yapılacak?
- Yeni ALES sisteminde sınav stresi en aza indirildi
- ALES İlkbahar Dönemi Sınavında Yeni Uygulama
- Liseye giriş sınavı için ALES soruları çözülmeli mi?
- ALES İlkbahar Dönemi Sınava Giriş Belgeleri Açıklandı
- ALES 81 ilde yapılacak
- ALES adaylarına saat uyarısı!