Türkiye'nin yabancı dil sorunu çözülür mü?



Bakan Yılmaz: Eğitim eleştirisiz olmaz. Eleştirilere bakıp bu ülkedeki eğitimin geri kaldığını söylemek kesinlikle doğru değil. Eğitim, hem Türkiye'yi ekonomik olarak istediği noktaya getirecek, hem de demokrasi çıtasını yükseltecek.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Dün milli eğitime Avrupa'dan daha az kaynak ayrılıyorduk, bugün Avrupa'dan çok daha fazla kaynak ayırıyoruz. Bugün Türkiye'de eğitimde kalite konuşuluyorsa bu eğitimde altyapının büyük ölçüde tamamlanmış olmasından kaynaklanıyor." dedi.

Bakan Yılmaz, 81 ilden gelen öğretmenlerle Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda bir araya geldi.

Tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü kutlayan Yılmaz, "Başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkenin dört bir yanında eğitim meşalesini taşırken şehit olan Aybüke Yalçın ve Necmettin Yılmaz öğretmenlerimin de arasında olduğu tüm şehitlerimizi ve bu yolda hayatını kaybedenleri saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Onların anısını bu ülkedeki son ocak sönünceye kadar yaşatacağız, uğruna can verdikleri değerleri koruyup yücelteceğiz." diye konuştu.

Öğretmenlerin önemine işaret eden Yılmaz, "Öğretmene 'anne baba yarısı' denir. Anne bir şey söylese, öğretmen bir şey söylese öğrenci öğretmenin dediğini yapar. İşte bu, öğretmenin toplumdaki yerini göstermesi bakımından önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yaptıkları iyi olan hiçbir şeyin söylenmediğini ama bir yerde gözden kaçmış bir olayın ya da hiç olmamış bir olayın gündeme getirildiğini belirten Yılmaz, bunların zamanlarını, enerjilerini aldığını ve toplumda "Acaba bunlar da Milli Eğitim Bakanlığında mı oluyor" diye soru oluşturduğunu aktardı.

Bu yıl okul öncesi eğitimi yaygınlaştırdıklarını, seçilen 37 pilot ilde çalışmaların sürdüğünü ve bu illerdeki öğrencilerin kırtasiye masraflarını karşıladıklarını vurgulayan Yılmaz, ancak bunların yazılmadığını, duyurulmadığını ifade etti.

Bu yıl beşinci sınıflarda yabancı dil ağırlıklı programı 130 bin öğrenci ile başlattıklarını da anımsatan Yılmaz, "projenin yaygınlaştırılması halinde Türkiye'nin yabancı dil sorunu çözülür" diye bir değerlendirmenin bile yapılmadığını kaydetti.

- Sosyal etkinlikler kayıt altına alınacak

Bakan Yılmaz, bu yıl ilk defa öğrencilerin, bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif alanlarda öğrencilerin tüm sosyal etkinliklerini kayıt altına almaya başlayan bir çalışma başlattıklarını bildirdi.

Her öğrencinin sosyal etkinliklere ilişkin bir dosyasının olacağını kaydeden Yılmaz, "Bazı üniversiteler, sadece öğrenci alırken sosyal etkinlik dosyasına da bakıyor. Bu çocuk tiyatroya gitmiş mi, proje yapmış mı, uluslararası yarışmaya katılmış mı, derece almış mı diye sorulduğunda, öğrencilerin bir dosyası olacak." diye konuştu.

İstanbul'da özel yetenekli çocukların eğitim göreceği araştırma ve uygulama okulu açtıklarını belirten Yılmaz, "Bunu böyle duymadınız, 'gizli okul açıldı' diye duydunuz. Bunun gizlisi saklısı olur mu? Devletin bütçesinden oraya kaynak aktarılacak." dedi.

Bakan Yılmaz, "Dün milli eğitime Avrupa'dan daha az kaynak ayrılıyorduk, bugün Avrupa'dan çok daha fazla kaynak ayırıyoruz. Bu demektir ki bu hükümet döneminde eğitime geçmiş dönemlerde olmadığı kadar önem verildi. Bugün Türkiye'de eğitimde kalite konuşuluyorsa bu eğitimde altyapının büyük ölçüde tamamlanmış olmasından kaynaklanıyor." değerlendirmesini yaptı.

Eğitime ilişkin eleştirilerin bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, 1. Milli Eğitim Şurası'nda dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in tüm eğitim kademelerinin bir önceki kademenin eğitiminden şikayet ettiğini dile getirip, bunun çözümü olarak müfredatın gözden geçirilmesini öneren bir konuşma yaptığını aktardı.

4. Mili Eğitim Şurası'nda ise dönemin Bakanı Tahsin Banguoğlu'nun derslerde hayatla ilgisi olmayan konuların öğretildiği yönünde bir konuşma yaptığını hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"PISA Direktörü, geçen günlerde 'Türkiye'nin müfredatı, çağdaş dünyayla pek uyumlu değil' dedi. Bunu 1949'da Tahsin Banguoğlu söyledi. Bunu söyledikten sonra biz de müfredatımızı değiştiriyoruz. Bundan dolayı değiştiriyoruz. Biz söyleyince 'herhalde gerek değil' ama dışarıdan biri söyleyince 'herhalde doğruyu söyledi' deniyor. Dolayısıyla bu eleştiriler her dönemde olur. Biz eğitimde çok iyi şeyler yapıyoruz. Bilin ki 10 yıl sonra da bizi eleştirecekler. Eğitim eleştirisiz olmaz. Eleştirilere bakıp bu ülkedeki eğitimin geri kaldığını söylemek kesinlikle doğru değil. Eğitim, hem Türkiye'yi ekonomik olarak istediği noktaya getirecek, hem de demokrasi çıtasını yükseltecek."

Bakan Yılmaz'ın 81 ilden gelen öğretmenlerle buluştuğu toplantıya katılan TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Beşir Atalay da yaptığı konuşmada, öğretmenliğin önemine işaret etti.

Toplantıda, MEB tarafından öğretmenler arasında düzenlenen "Anı Yarışması"nda dereceye girenler ödüllendirildi.