2018 ALES sonbahar dönemi soru ve cevapları tıkla öğren



Kasım 2018 tarihinde uygulanan 2018-ALES Sonbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığına, sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden Kasım 2018 tarihinde saat 11:00’den itibaren erişilebilir. Sınava başvuran adaylar 10 gün süreyle ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile soruların tamamına erişebileceklerdir. Sorular, Temel Soru Kitapçığı dizilimindedir.

2018-ALES Sonbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarı (% 10) aşağıdaki bağlantıdan erişime açılmıştır.

Merkezimiz tarafından yapılan sınavlarda okuyucu yardımı alan görme engelli adaylara; şekil, grafik, tablo, resim gibi görsel verilerin yer aldığı sorular ile karmaşık ifade içeren sorular sorulmamaktadır.

2018-ALES Sonbahar Dönemi Sınavında , yardımcılı görme engelli adaylara sorulmayan sorular (% 10) testlere göre aşağıda verilmiştir.

Sayısal Testi: 45. Soru

Sözel Testi: Bulunmamaktadır.

Sorular, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM'ye aittir. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.

2018-ALES Sonbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığı (%10) Ulaşmak için Tıklayınız

2017-ALES Sonbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığı (%10) Ulaşmak için Tıklayınız

2016-ALES Sonbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığı (%10) Ulaşmak için Tıklayınız

BAŞARI İÇİN KAÇ PUAN ALINMALIDIR?

•Yüksek lisans ve doktora için başarı puanı en az 55 olarak belirtilmekle birlikte üniversiteden üniversiteye göre bu puan değişmektedir.
• Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ÖSYM tarafından yapılacak sınavda 100 üzerinden en az 70 puan almak gerektiği hükmü getirilmiştir

SINAV SONUCU KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

•Sınav sonucu 3 yıl geçerlidir

ALES Puan Hesaplama nasıl yapılır?

ALES Puan Hesaplama nasıl yapılır detayları sizler için derledik. ALES sınavı bugün yapıldı, şimdi sınava gireler kaç puan aldıklarını merak ediyor.ALES puan hesaplama robotu burada.ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanır merak konusu. Sözel puanınızı kullanacaksanız; ALES Puan Hesaplama Motorunda Sözel 1, Sözel 2, Sayısal 1 alanlarını doldurunuz. Sayısal 2 alanının puan katkısı olmayacaktır.

Eşit ağırlık puanınızı kullanacaksanız; ALES Puan Hesaplama Motorunda Sayısal 1, Sayısal 2, Sözel 1 alanlarını doldurunuz. Sözel 2 alanının puan katkısı olmayacaktır. Sayısal puanınızı kullanacaksanız; ALES Puan Hesaplama Motorunda Sayısal 1, Sayısal 2, Sözel 1 alanlarını doldurunuz. Sözel 2 alanının puan katkısı olmayacaktır.

Ales Puan Hesaplama Motorunda Puan Farklılıkları Neden Oluşur?

Ales puan hesaplama motoru ortalama bir standart sapmayı baz alarak en yakın sonucu size sunar. Sınavlar arasındaki standart sapma puanları farklılık gösterdiğinden sonuçların da farklılık göstermesi normaldir. Örneğin; 2017 ales netleriniz ile elde ettiğiniz 85 puan 2018 ales standart sapması baz alınarak hesaplandığında 82 çıkabilir.

SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.

Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır.

ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından
ulaşılmaktadır.