ALES başvuru aşamaları nelerdir?



ALES başvurularında son 2 gün! ALES başvurularına internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. ALES başvuruları için neler yapılması gerekiyor sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

“Milli eğitim programımızın, Milli Eğitim siyasetimizin temel taşı, cahilliğin yok edilmesidir. Cahillik yok edilmedikçe, yerimizdeyiz...” Bu sözler ülkemizin önderi büyük liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e aittir. Atamızın izinden giderek eğitim ve öğretim alanında birçok yenilik yapmak üzere çalışmalar üretiyoruz. Eğitim ve öğretim hayatımızın oldukça küçük yaşlarda başladığı bugünlerde eğitim öğretim sistemi oldukça gelişmiş bir haldedir. Eğitim ve öğretim hayatımıza başladığımız andan itibaren birçok destek görürüz. Öğretmenlerimizden, ailemizden... Bu destekler sayesinde eğitim hayatımıza devam ederiz.

ALES BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Eğitim öğretim hayatımız ilkokul ve ortaokul olarak ikiye ayrılmış olan bölümle başlamaktadır. 8 yıl süren örgün yani zorunlu eğitim hayatımızda geçtiğimiz yıllara kadar böyle bir ayrım yoktu. Ancak günümüzde iki aşamalı olarak 8 yıllık örgün eğitimimizi almaktayız. İlk 5 yılı ilkokul adı altında temel eğitim bilgileri ile diğer 3 yılı da ortaokul adı altında liseye hazırlık dönemi olarak okumaktayız.

Örgün eğitim hayatımızdan sonra gireceğimiz ilk sınav gideceğimiz liseyi belirlemek için yapılan sınavdır. Sınav sonucunda kendimize uygun bir liseye yerleşiriz. Lise hayatımız ise 4 yıl sürmektedir. 4 yıl boyunca üniversite sınavı için genel bilgiler toplar bu konulara ağırlıklı olarak eğitim alırız. Üniversite sınavı da günümüzde iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Bu sınavlardan ilki bütün adayların değerlendirilmesinin aynı olduğu YGS sınavıdır. YGS sınavında belirlenmiş olan baraj puanını geçememeniz durumunda LYS yani ikinci aşama sınava girme hakkınız olmayacaktır. İkinci sınav ise lisede seçmiş olduğumuz alan doğrultusunda girmiş olduğumuz sınavdır. Sınavlar sonucunda puanımıza ve kendimize uygun bir üniversitenin uygun bölümüne yerleşiriz.

Üniversite hayatımızdan sonra da eğitime devam edebilmek mümkündür tabi. Yüksek lisans olabilir lisansüstü programlar olabilir. Bunlar için de bir takım sınavlara girilmektedir. Bu sınavlardan bu yazımızda bahsedecek olduğumuz sınav ise ALES yani açılımı Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitim Giriş Sınavı üniversiteden mezun olduğunuzda; üniversitelerdeki kadrolara girmek için girmeniz gereken sınavdır. ALES sınavı ile girebileceğiniz kadro bölümleri; okutmanlık, eğitim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman ve çevirici gibi bölümlerdir.

ALES sınavına girebilmek için mutlaka bir üniversiten mezun olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde sınava girmeniz mümkün değildir. ALES başvuruları oldukça kolay bir şekilde ve 3 farklı yolla yapılabilmektedir.

1.Yol: İnternet üzerinden ALES başvuruları

İnternet sistemi üzerinden ALES başvuruları yapabilmek için öncelikle ÖSYM’ye ait olan ÖSYM AİS yani Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yapmanız gerekmektedir. Girişinizi T.C. kimlik numaranız ve sisteme kayıtlı olan şifreniz ile yapınız. Daha sonra açılacak olan sayfanın sol tarafında bulunan sayfa menüsünden Başvurular kısmındaki ALES seçeneğini işaretleyiniz. Daha sonra açılacak olan sayfa üzerinde bulunan başvuru formunu doldurunuz ve onaylayınız.

ALES başvurularınızı tamamlamak için yapmanız gereken son şey ise sınav ücretini anlaşmalı bankalardan herhangi birine T.C. kimlik numaranız ile yatırmaktır. Böylelikle başvurunuzu tamamlamış olacaksınız.

2.Yol: Başvuru merkezleri aracılığı ile ALES başvuruları

Başvuru merkezlerinden yapacağınız ALES başvuruları için öncelikle bir başvuru merkezine gitmeden önce anlaşmalı bankalardan T.C. kimlik numaranız ile sınav ücretinizi yatırmanız gerekmektedir. Sınav ücretinizi yatırdığınıza dair banka dekontu ile beraber bir başvuru merkezine giderek başvuru formu doldurunuz. Doldurmuş olduğunuz form ile beraber banka dekontunuzu teslim ettiğinizde başvurunuzu tamamlamış olacaksınız.

3.Yol: Posta Yolu ile ALES başvuruları

Günümüzde pek kullanılmayan bir yöntemdir. Ancak biz yine de anlatalım. Göndereceğiniz posta içerisinde adayın son 3 ay içerisinde çekilmiş olduğu bir vesikalık fotoğraf, adayın doldurup imzaladığı başvuru formu ve sınav ücretinin ödendiğine dair banka dekontunuzu koyup ÖSYM adreslerinden bir tanesine gönderiniz. Postanız ulaştığında başvurunuz kabul edilmiş olacaktır.