ALES 2018 İlkbahar Sınav Tarihleri ne zaman?







2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (İlkbahar Dönemi)Tarihleri Açıklandı.ÖSYM Başkanlığı'nın ÖSYM 2018 Sınav Takviminde duyurmuş olduğu tarih şu şekilde;








2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (İlkbahar Dönemi):





Mayıs 2018 tarihinde uygulanacak.





Adaylar ALES Sınav Giriş Yerlerini,ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr/) internet adresinden T.C.Kimlik Numaraları ve ÖSYM Aday Şifreleri ile Giriş Yaparak Öğrenebilecekler.





ALES 2018 İlkbahar Sınav Giriş Yerlerini Öğrenmek için Tıklayınız








Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 81 il merkezi ile Bişkek'te gerçekleştirilecek olan sınav saat 9.30'da başlayıp 150 dakika sürecek.





Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri), sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 testleri) yer alıyor.





ALES puanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor.





Sınavın sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.





Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.





Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.





Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir. Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:





Sayısal-1 SP Sayısal-2 SP Sözel-1 SP Sözel-2 SP


Sayısal AP 0,35 0,35 0,30 -


Sözel AP 0,20 - 0,40 0,40


Eşit AP 0,40 0,20 0,40
-








SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ





Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.





Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

Konular